Hur skapas en app egentligen?

Kaffekopp
Julia Andersson
2022-09-21
5 min lästid
KONTAKTA OSS

Hur skapas en App?

Funderar du på att utveckla en app? Hur ska man tänka? Vad kostar det? Hur börjar man?

I detta inlägg ger vi dig fakta och olika vägval för att utveckla den där appen du funderat på länge.

En app skapas genom att utvecklare använder en programvaruspråk t.ex. (som Java eller Swift) och utvecklingsverktyg (som Android Studio eller Xcode) för att skapa den tekniska logiken bakom appen. Designen och användargränssnittet skapas sedan med hjälp av front-end. I detta inlägg ger vi dig fakta och olika vägval för att utveckla den där appen du funderat på länge.

 • Definiera appens mål och syfte.
 • Skapa en prototyp för att visualisera appens design och funktioner.

Lite rolig fakta!

 • 3,8 biljoner timmar spenderades i appar under 2021
  En undersökning visar att en genomsnittlig person använder sin smartphone 4,8 timmar per dag, vilket motsvarar en ökning på 30% jämfört med år 2019. Det belyser den viktiga rollen som mobila enheter spelar i våra dagliga liv.
 • Nästan 90% av all trafik från mobiler spenderas i appar
  Detta tydliggör vikten av att företags webbplatser och applikationer optimeras för mobiler (mindsea)

 • Det finns över 2,9 miljoner appar på Google Play och 4,75 miljoner appar på App Store
  (På App Store är ca 20% av dessa appar spel, vilket vi inte kommer fokusera på)

Det är uppenbart att vi går mot en allt mer digital värld där mobilerna tar stor plats. Ska du skapa en app och publicera den i butikerna så finns det konkurrenter som slåss om uppmärksamheten.

Vad är syftet med appen?

Fundera på vad appen verkligen löser för problem. Har du fakta? Finns det en marknad? Finns det redan en app som gör något liknande? Allt detta är grundläggande frågor du bör ställa dig och arbeta med innan du fortsätter.

Val av teknik

När det är dags att skapa en app, är det viktigt att ha kunskap inom programmering eller samarbeta med en utvecklingsfirma. Det finns många sätt att utveckla en app, beroende på vilket system den ska fungera på. Både iOS och Android har sina egna programmeringsspråk. På Webbup specialiserar vi oss främst på att utveckla företagsappar för produktivitet och kommunikation, inte spel eller konsumentappar.

Vi föredrar oftast att använda Java vid utvecklingen. Java erbjuder en solid och effektiv app-kodbas, med stöd från ett stort bibliotek av verktyg och resurser. En stor kodbas innebär möjlighet att inkludera avancerade funktioner och god prestanda. Om din app handlar om spel, grafik och animation, är Java ett utmärkt val.

När det är dags att skapa en app, är det viktigt att ha kunskap inom programmering.

Känns inte programmering rätt för dig så kan du absolut lämna över det och samarbeta med ett företag, som dem flesta faktiskt gör. Det finns många sätt att utveckla en app, beroende på vilket system den ska fungera på. Både iOS och Android har sina egna programmeringsspråk. På (WEBBUP) fokuserar vi på att utveckla en mängd olika typer av appar, inklusive både företagsappar för produktivitet och kommunikation samt andra typer av applikationer. Vi strävar efter att erbjuda en omfattande tjänst för våra kunder, oavsett vilken typ av app de behöver.

Vi föredrar oftast att använda Java vid utvecklingen. Java erbjuder en solid och effektiv app-kodbas, med stöd från ett stort bibliotek av verktyg och resurser. En stor kodbas innebär möjlighet att inkludera avancerade funktioner och god prestanda. Om din app handlar om spel, grafik och animation, är Java ett utmärkt val. Design och funktionalitet är avgörande faktorer för att bestämma vilket programmeringsspråk som ska användas för din app. Innan du söker efter utvecklingslösningar, rekommenderar vi att du har en tydlig bild av appens syfte och mål samt en prototyp eller skisser. På WEBBUP har vi erfarenhet att hjälpa våra kunder från idéstadiet till fullt utvecklade appar. Vi kan stödja dig genom hela processen, från att verifiera idén till att definiera kraven för din app.

Vad kostar det att skapa en app?

Att utveckla en app är en komplex process som kräver en team-effort och skiljaktiga specialister. Du behöver en projektledare som kan koordinera och leda teamet, en utvecklare med erfarenhet av de tekniska kraven, en designer som kan skapa en användarvänlig gränssnitt och en marknadsföringsstrateg för att säkerställa att appen når rätt målgrupp. Kostnaden för att utveckla en app varierar beroende på flera faktorer som komplexitet, plattform, tekniska krav, design och marknadsföring. Det är viktigt att samla in offerter från flera leverantörer, kolla referenser och avsätta en budget för underhåll och driftskostnader. För att säkerställa att appen är kostnadseffektiv och uppdaterad med de nyaste teknikerna är det viktigt att lägga en årsbudget för underhåll och drift, som kan variera från 5.000 till 50.000 kr.

Vi tar dig från idé till lansering!


Så här avslutar vi med att berätta om hur vi kan stötta dig. Vi är passionerade om det vi gör och anser varje projekt som en utmaning och en möjlighet att växa. Vår tillvägagångssätt för att assista dig med att skapa en app från början till mål är enkelt och kan sammanfattas så här:

 • Förberedande arbete
 • Konceptskiss och prototyping
 • Planering
 • Teknisk utveckling
 • Lansering och underhåll

Vi har en passion för att hjälpa kunder att bringa deras app-visioner till liv. Vi erbjuder en fulltäckande tjänst från konsultation till release och förvaltning. Vårt erfarna team strävar efter att förstå dina affärsbehov och skapa en lösning som överträffar dina förväntningar. Kontakta oss idag för att diskutera dina app-mål och se hur vi kan hjälpa dig att nå dem.

Vilka är vi?

Vi är ett företag som erbjuder webbdesign, apputveckling och olika IT-tjänster till små och stora företag. Vårt mål är att hjälpa företag att växa genom att erbjuda skräddarsydda digitala lösningar och support.

Kontakta oss